Ζώντας χωρίς γλουτένη > Συνταγή του μήνα
Ζώντας χωρίς γλουτένη
Επιλογή ασφαλών φαγητών
Η διατροφή χωρίς τη γλουτένη
Codex standard
Φάρμακα και γλουτένη
Μαγειρεύοντας
Συνταγή του μήνα
Ταξιδεύοντας
Τρώγοντας εκτός σπιτιού
Οικογένεια

Συνταγή του μήνα

1.Βάφλες
2.Κέικ με καλαμποκάλευρο
3.Μηλόπιτα
4.Παξιμάδια με λάδι
5.Σουσαμένια Κουλούρια
6.Σουφλέ τυριών
7.Σπαγγέτι με κολοκυθάκια
8.Σταφιδόψωμο με αμύγδαλα
9.Τυροπιτάκια ψημένα στο φούρνο
10.Τσουρεκάκια πασχαλινά
11.Ψωμί (συνταγή με γάλα)
12. Μηλόπιτα λαδερή 
13. Παντεσπάνι 
14. Μακαρόνια Ογκρατέν 
15. Μοσχαρίσιο κρέας με άσπρη σάλτσα
16. Χαλβάς πολίτικος με πολέντα
17. Cookies με σταφίδα ή σοκολάτα
18. Βασική συνταγή ζύμης για πίτσα
19. Μπισκότα με σοκολάτα
20. Ψωμί
21. Κρέπες χωρίς λακτόζη και γλουτένη
22. Σπαγγέτι με κιμά
23. Σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλο
24. Πολέντα κέικ με κουκουνάρι και αποξηραμένα φρούτα

  

Συνταγές

 

1. Βάφλες
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Χρόνος μαγειρέματος: 5-10΄

Υλικά:
110 γρ. αλεύρι ΧΓ για όλες τις χρήσεις
40 γρ. μαλακό βούτυρο
2 αυγά
100 ml γάλα
4 κουτ. της σούπας ζάχαρη
Λίγο αλάτι
1 βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση:
Χτυπήστε το βούτυρο (με σύρμα ζαχαροπλαστικής) και στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρύ και αφράτο (να φουσκώσει). Ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέστε μέσα το βούτυρο και τέλος το γάλα. Αφήστε το μείγμα να «μείνει για λίγο» σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς θα ζεσταίνετε τη μεταλλική φόρμα για βάφλες. Μόλις φθάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, ρίξτε στη φόρμα λίγες κουταλιές από το μείγμα έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως ο πάτος της. Ψήστε για 5-10 λεπτά.

2. Κέικ με καλαμποκάλευρο

Υλικά
1 πακέτο αλεύρι ΧΓ
1 φλυτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ ΧΓ (γεμάτη)
4 αυγά
1-2 βανίλιες
1 ποτήρι γάλα
3/4 πακέτου βούτυρο
2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ενωθούν. Σταδιακά ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, στη συνέχεια το γάλα, το μπέικιν και τις βανίλιες, χτυπώντας συνεχώς. Στο τέλος προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι αραιή, όπως συνήθως των κέικ. Αν δούμε ότι πάει να σφίξει δε βάζουμε όλο το αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για ½ περίπου ώρα.

3. Μηλόπιτα

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Χρόνος ψησίματος και θερμοκρασία: 45΄στους 200ο C

Υλικά:
230 γρ. αλεύρι ΧΓ
2 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ ΧΓ
1 βανίλια σε σκόνη
150 ml νερό
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Υλικά για τη γέμιση:
3 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
40 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλλα

Εκτέλεση:
Λιώστε το βούτυρο. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μία ανοιχτόχρωμη και αφράτη κρέμα. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια στο αλεύρι και ανακατέψτε το με την αφράτη κρέμα των αυγών, μαζί με το νερό και το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετείστε τη ζύμη που φτιάξατε σε στρογγυλή φόρμα, την οποία έχετε λαδώσει και αλευρώσει. Τοποθετείστε τα κομμάτια των μήλων στην επιφάνεια και ραντίστε με τη ζάχαρη και την κανέλλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45 λεπτά.

4. Παξιμάδια με λάδι

Υλικά
1 πακέτο αλεύρι ΧΓ
1 ποτήρι κρασιού λάδι
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Τη βάζουμε σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Βάζουμε τη ζύμη σε δύο μικρές φόρμες και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια ψήνουμε όπως το ψωμί. Μόλις κρυώσει κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις τοποθετούμε όρθιες σ’ ένα ταψί.
Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο για να φρυγανιστούν οι φέτες.

5. Σουσαμένια Κουλούρια

Υλικά:
250 γρ. αλεύρι ΧΓ
125 ml χλιαρό νερό
½ φακελάκι ξηρής μαγιάς (περιέχεται στο πακέτο)
½ κουταλιά της σούπας λάδι
Λίγο αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
Σουσάμι
Προτεινόμενη θερμοκρασία φούρνου 200ο C

Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια στρωτή, έτοιμη για άνοιγμα ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και ανοίξτε κάθε ένα σχηματίζοντας κουλούρια με μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα. Αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τα με σουσάμι. Αφήστε τα να σταθούν για 20 λεπτά. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.

6. Σουφλέ τυριών

Δόση για ένα μεγάλο πυρέξ

Υλικά:
2 πακέτα ψωμί ΧΓ
1/4 τυρί γκούντα (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1/4 τυρί  έμενταλ (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1/4 τυρί κεφαλογραβιέρα (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1/4 τυρί κασέρι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
700 γρ. γάλα φρέσκο
2 αυγά
Βούτυρο

Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε τη βάση του πυρέξ, Καλύπτετε όλη τη βάση με φέτες ψωμί ΧΓ, αφού αφαιρέσετε την πάνω και κάτω κόρα του ψωμιού. Βάζετε από ένα κόμπο βούτυρο σχεδόν πάνω από κάθε δύο φέτες ψωμί. Στρώνετε μία στρώση απ’ όλα τα τυριά. Κατόπιν στρώνετε άλλη μία στρώση ψωμιού και βάζετε πάλι βούτυρο. Στρώνετε πάλι μία σειρά τυριών. Χτυπάτε τα δύο αυγά (κρόκους και ασπράδια) και τα ρίχνετε μαζί με τα 600 γρ. γάλα 2 ώρες περίπου πριν το ψήσιμο. Λίγο πριν το ψήσιμο ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και ψήνετε στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά.

7. Σπαγγέτι με κολοκυθάκια

Υλικά:
1 πακέτο σπαγγέτι
½ κιλό ντοματίνια κομμένα στη μέση
5-6 κολοκυθάκια (μόνο το πράσινο μέρος τους) κομμένα σε ρόμβους
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (3+3)
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο και μερικά φυλλαράκια
Αλάτι
Πιπέρι
Κίτρινο τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το λάδι (3 κουτ. σούπας) και σοτάρετε τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια. Προσθέτετε το μαϊντανό και λίγο νερό με το υπόλοιπο λάδι, για να βράσει ελαφρά η σάλτσα και να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
Βράζετε το σπαγγέτι τόσο, ώστε να «κρατάνε» (al dente). Τα μεταφέρετε σε βαθιά πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε. Σερβίρετε στα πιάτα και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο τυρί, πιπέρι από το μύλο και τα φυλλαράκια μαϊντανού.

Σημ.: Μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή μύδια, τα οποία θα βράσετε για λίγα λεπτά στη σάλτα.

8. Σταφιδόψωμο με αμύγδαλα

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος και θερμοκρασία: 8-10΄στους 250ο C

Υλικά:
600 γρ. αλεύρι ΧΓ
50 γρ. Μαργαρίνη
400 ml χλιαρό νερό
10 γρ. (1 κουταλιά) ξηρή μαγιά
30 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
30 γρ. σταφίδες
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Λιώστε τη μαργαρίνη και αραιώστε τη με το νερό, Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ανακτέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Δημιουργήστε τα κερβελάκια και τοποθετείστε τα σε ταψί ψησίματος στο οποίο έχετε βάλει κόλλα ψησίματος. Σκεπάστε τα με νωπό πανί και αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 8-10 λεπτά.

9. Τυροπιτάκια ψημένα στο φούρνο

Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι ΧΓ (2 κουτιά των 500 γρ.)
1 βούτυρο (πακέτο των 250 γρ.)
1 γιαούρτι
Λίγο νεράκι
1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ ΧΓ
Αλάτι (κατά προτίμηση)

Υλικά για τη γέμιση
Διαφορετικά είδη τυριών (κατά προτίμηση), γκούντα, κασέρι, φέτα…. 1 ή 2 αυγά
Δυόσμο, ξηρό, τριμμένο
Λίγο γάλα (για να μην είναι σφιχτή η γέμιση) ή νεράκι αν υπάρχει πρόβλημα
Πιπέρι λίγο (αν θέλετε)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Χτυπάμε στο μίξερ το καλά μαλακωμένο (όχι παγωμένο) βούτυρο με το αλεύρι (σταματάμε όταν το αλεύρι έχει απορροφήσει καλά το βούτυρο).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αν δουλευτεί σε μίξερ (χρησιμοποιούμε το εξάρτημα που είναι ειδικό για ζύμη) σε μικρή ταχύτητα αρχικά για 5 λεπτά και μετά αυξάνουμε σταδιακά την ταχύτητα (όχι μεγάλη).
Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε αλεύρι. Πρέπει να έχουν απορροφηθεί καλά τα υλικά ώστε να έχει γίνει μια μαλακή μάζα ή ζύμη.
Ανοίγουμε μικρά-μικρά κομμάτια το φύλλο με πλάστη. Χρησιμοποιούμε κορν-φλαουρ στην πλάση και στην επιφάνεια του τραπεζιού.
Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με αυγό και σουσάμι. Χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος.

10. Τσουρεκάκια πασχαλινά

Συνταγή για 16 ατομικά τσουρεκάκια

ΥΛΙΚΑ: 
500 γρ. αλεύρι ΧΓ (με τη μαγιά του)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 κουταλάκια του γλυκού από μείγμα διαφόρων μπαχαρικών (μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κανέλλα, κουρκουμά)
½ κουτ. του γλυκού κανέλλα
½ κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
90 γρ. ζάχαρη
1/4 λίτρου γάλα
60 γρ. βουτύρου ή μαργαρίνη
2 αυγά μετρίου μεγέθους
125 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

Προετοιμασία:

Βάλτε το αλεύρι, αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατέψτε και σχηματίστε ένα λακκάκι στο κέντρο.
Ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι τους 40ο Κελσίου περίπου ή μέχρι να αντέχει το χέρι σας, προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε καλά.
Στη συνέχεια προσθέστε το στα στεγνά υλικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν η ζύμη κολλάει.
Αλευρώνετε τη σουλτανίνα ελαφρά, και στη συνέχεια προσθέστε τη στη ζύμη και ζυμώστε έτσι ώστε να διασκορπιστεί παντού.
Τοποθετήστε τη ζύμη σ’ ένα μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, σκεπάστε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και βάλτε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (1 ώρα περίπου).
Αναποδογυρίστε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια συμπαγής και μαλακιά ζύμη.
Διαιρέστε σε 16 ισόποσα κομμάτια (γύρω στα 60 γρ. το καθένα).
Πλάστε το καθένα σε μία μπάλα και βάλτε τα σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Σκεπάστε τα με μία λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε τα να φουσκώσουν λίγο στο ταψί.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο Κελσίου.
Ψήστε τα για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο, και μετά ψήστε τα για άλλα 10-15 λεπτά στους 190ο Κελσίου.

11. Ψωμί (συνταγή με γάλα)

Υλικά:
150 γρ. αλεύρι ΧΓ
5 γρ. μαγιάς (μισό φακελάκι)
200 ml χλιαρό νερό
50 γρ. αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη
½ κουτ. σούπας λάδι
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το γάλα σκόνη σε ένα μπολ. Προσθέστε το λάδι και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, πηχτή, όπως μια κρέμα. Αν χρειασθεί προσθέστε λίγο ακόμα νερό.

Καλύψτε το εσωτερικό της φόρμας με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα και βάλτε την σ’ ένα ζεστό μέρος μέχρι το μείγμα να γίνει διπλάσιο σε όγκο (30΄λεπτά περίπου). Ψήστε σε θερμοκρασία 180ο C περίπου 20΄ή μέχρι το κέντρο να γίνει σταθερό όταν πιέζεται. Βγάλτε το ψωμί να κρυώσει και αφαιρέστε το χαρτί.

Παραλλαγή Α: Πικάντικο
Προσθέστε στη ζύμη λίγη ρίγανη, λίγο βασιλικό, λίγη πάπρικα και λίγο μαύρο πιπέρι.

Παραλλαγή Β: Καρυδόψωμο
Προσθέστε στη ζύμη 1 κουταλιά τριμμένο καρύδι

Παραλλαγή Γ: Ελαιόψωμο
Προσθέστε στη ζύμη πράσινες ελιές κομμένες σε φετάκια (6 ελιές χωρίς κουκούτσι)

12. Μηλόπιτα λαδερή 
Της κας. Θεοδώτας Βλάχου – Μέλος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης

Υλικά
1 ½  φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
6 μήλα,
1 φλυτζ. τσαγιού καρύδια αλεσμένα,
1 κουτ. γλυκού κανελογαρύφαλλα,
1 κουτ. γλυκού μαγειρικής σόδας
1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν ΧΓ
Λίγο κονιάκ
3 ½ φλυτζ. αλεύρι Χ.Γ. για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι καλά. Ανακατεύουμε το αλέυρι με το μπέικιν και τη σόδα. Τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη και τους ρίχνουμε το κονιάκ. Ρίχνουμε τα καρύδια στο μείγμα με το λάδι και έπειτα τα μήλα, τα κανελογαρύφαλλα και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί καλά το αλεύρι και να γίνει μία ζύμη μαλακή. Ψήνουμε στους 180? C για μισή ώρα περίπου.

13. Παντεσπάνι
Της κας. Θεοδώτας Βλάχου – Μέλος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης

Υλικά

4 αυγά
3 φλυτζ.του καφέ ζάχαρη,
3 φλυτζ. του καφέ αλεύρι Χ.Γ.
1/2 φλυτζ του καφέ νερό χλιαρό,
2 βανίλιες,
1 κουταλάκι μπέικιν ΧΓ

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε και το νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ απαλά. Ψήνουμε στους 180? C για μισή ώρα περίπου.

14. Μακαρόνια Ογκρατέν
Της κας. Θεοδώτας Βλάχου – Μέλος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης

Υλικά

½ πακέτο μακαρόνια ταλιατέλες
250 γρ. τυρί φέτα
250 γρ. κασέρι
250 γρ. κεφαλογραβιέρα
8 φέτες γαλοπούλα
5 φέτες μπέικον
250 γρ. μανιτάρια (αν θέλουμε)

Μπεσαμέλ

Μισό πακέτο βούτυρο
Μισό φλυτζ. Ελαιόλαδο
7 κουταλιές αλεύρι Χ.Γ.
3 αυγά
2 ½ φλυτζ. γάλα

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια και τρίβουμε τα τυριά. Κόβουμε το ζαμπόν, το μπέικον και τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα μακαρόνια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο πρώτα με το λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τέλος βάζουμε τα αυγά και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Στρώνουμε τα μακαρόνια με τα υλικά σε ένα πυρέξ και από πάνω τη μπεσαμέλ. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η κρέμα. 

15. Μοσχαρίσιο κρέας με άσπρη σάλτσα
Της κας. Άννας Βλαχανδρέα –Μέλος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης

Μία νέα συνταγή για άσπρες σάλτσες κρεάτων που για να δέσει η σάλτσα μπορεί να   χρησιμοποιηθεί πατάτα αντί για corn flour.

Υλικά

8 μερίδες μοσχαρίσιο κρέας
1½ κουτάλα λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
1 πατάτα (μέτρια προς μεγάλη, καθαρισμένη)
1 καρότο
½ πιπεριά πράσινη
Χυμός 1 λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το λάδι. Αφού ροδίσει και από τις δύο πλευρές, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις δύο σκελίδες σκόρδο, τη δάφνη, το καρότο, τη πιπεριά, την πατάτα ολόκληρη καθαρισμένη, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύoυμε σε χύτρα ταχύτητας.
Όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος (50’) και ανοίξουμε τη χύτρα, αφαιρούμε με ένα κουτάλι την πατάτα και τη βάζουμε στο multi μαζί με το χυμό λεμονιού και σάλτσα από την κατσαρόλα. Πρέπει να γίνει μία παχύρευστη κρέμα, ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ πηχτή.
Έχουμε την κατσαρόλα να βράζει επάνω στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τον πολτό πατάτας μέσα στο κρέας και κουνάμε την κατσαρόλα αριστερά – δεξιά μέχρι να πάει παντού. Προσθέτουμε τη ρίγανη και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση για 1-2 λεπτά.

Η σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χοιρινό κρέας και σε κοτόπουλο.

Καλή επιτυχία!


16. Χαλβάς πολίτικος με πολέντα
Της κας. Μακής Γιοκαρίνη-Μερσίνογλου – Μέλος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης
 
Υλικά:
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 & 3/4 κούπας πολέντα
σιρόπι: 4 κούπες νερό, 2 κούπες ζάχαρη, ξυλάκι κανέλλας,  φλούδα λεμονιού
 
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο, ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τη πολέντα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς σκούρο ή πιο σκούρο χρώμα (όπως αρέσει στον καθένα).

Σε μια άλλη κατσαρόλα (υπολογίζουμε να χωράει το σιρόπι & την καβουρδισμένη πολέντα) βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε την κανέλλα και τη φλούδα λεμονιού.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι τμηματικά και ανακατεύουμε την καβουρδισμένη πολέντα. Όταν την ρίξουμε όλη αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.

Βάζουμε το χαλβά σε μια στενόμακρη φόρμα του κέικ και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια οβάλ πιατέλα και γαρνίρουμε με κανέλλα τριμμένη και για όσους δεν έχουν άλλες αλλεργίες, ξηρούς καρπούς.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι, να ρίξουμε στη φόρμα τον μισό χαλβά, να βάλουμε μια στρώση από ξερά δαμάσκηνα ή/και βερίκοκα και να σκεπάσουμε με τον υπόλοιπο χαλβά. Όταν ξεφορμαριστεί θα δείχνει πολύ ωραίος και κάθε κομμάτι που θα κόβεται επίσης θα έχει μια ωραία διχρωμία.

Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή. Σε 30 λεπτά περίπου είναι έτοιμο το γλυκό.

Καλή επιτυχία !

17. Cookies με σταφίδα ή σοκολάτα
Της κας. Μακής Γιοκαρίνη-Μερσίνογλου – Μέλος της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης

Υλικά:
3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
1κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ.τσαγιού αλεσμένο μήλο (πολτό)
1κ.γ. baking powder, 3/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1+1/2 φλ.τσαγιού μαύρη ζάχαρη
1/2 φασολάκι βανίλιας (τα σποράκια) ή αν έχετε βρει gluten free βανίλια θα βάλετε 1κ.γλ.
λίγο ξύσμα κανέλας
1 φλ.τσαγιού (ή λίγο ακόμη) μαύρη σταφίδα

Αν τα θέλετε με γεύση σοκολάτας, θα βάλετε 2 φλ.τσαγιού σταγόνες σοκολάτας.
 
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο  στους 190 βαθμούς Κελσίου, με αντιστάσεις.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι τη σόδα και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ το μήλο με το baking powder.
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε το μήλο με το baking powder και ανακατεύουμε καλά Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα από το αλεύρι και στο τέλος προσθέτουμε την σταφίδα ή τη σοκολάτα.
Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί φούρνου με λαδόχαρτο και φτιάχνουμε cookies στο μέγεθος που θέλουμε πλάθοντας ελαφρά με το χέρι ή με ένα κουτάλι.
Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά στην πάνω - πάνω θέση μέχρι να ροδίσουν.
Οταν τα βγάλουμε πρέπει να είναι πολύ μαλακά. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και τα βάζουμε σε αλουμινένιο κουτί που κλείνει πολύ καλά ή σε σακουλάκι τροφών.
Γίνονται γρήγορα και τρώγονται γρηγορότερα.
Καλή επιτυχία!!!

18. Βασική συνταγή ζύμης για πίτσα

Υλικά για 2 λεπτές βάσεις πίτσας με διάμετρο περίπου 30 εκ.

4 φλιτζάνια αλεύρι σπελτ
2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
Περίπου 380 ml νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη


Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε για 10 λεπτά με το χέρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Πλάστε τη ζύμη σε μία μπάλα, αλείψτε με ελαιόλαδο και αφήστε να ξεκουραστεί για 1,5 ώρα τουλάχιστον. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη, ζυμώστε τα και πλάστε τα σε μπάλες. Αλείψτε κάθε μέρος της ζύμης με ελαιόλαδο και αφήστε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο με διάμετρο 20 ή 30 εκ., ανάλογα με το πάχος που προτιμάτε, και αλείψτε την επιφάνεια κάθε φύλλλυ με ελαιόλαδο. Αφήστε να ξεκουραστούν άλλα 10 λεπτά πριν βάλετε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία!!

19. Μπισκότα με σοκολάτα

Υλικά για 16 μπισκότα

1,5 φλιτζάνι αλέυρι από φαγόπυρο
1,5 φλιτζάνι τριμμένη αμυγδαλόψιχα (σχεδόν σκόνη)
60 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα, 1/4 φλιτζανιού μάυρη ζάχαρη
1 βανίλια σκόνη, 1 φλιτζάνι τριμμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας
1 κουτ. σούπας κακάο (προαιρετικά), λαδόκολλα


Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλέυρι από φαγόπυρο, την αμυγδαλόψιχα, τη μαύρη ζάχαρη, τη βανίλια, την τριμμένη κουβερτούρα ή τις σταγόνες κουβερτούρας και το κακάο. Ρίξτε τα αβγά και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατέψτε το μείγμα. Αφήστε το σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για μια ώρα. Με ένα κουτάλι, απλώστε μικρές ποσότητες από το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 15-20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!

20. Ψωμί

Υλικά για μια λαγάνα

1,5 φλιτζάνι αλέυρι ταπιόκας ή από φαγόπυρο
1 φλιτζάνι ρυζάλευρο
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αβγό
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά στο νερό. Βάλτε σε ένα μπολ τις πολτοποιημένες πατάτες, το αλέυρι ταπιόκας, το ρυζάλευρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αβγό ελαφρά χτυμημένο. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ζυμώστε το μείγμα. Αν χρειαστεί, ρίξτε λίγο αλέυρι ακόμη. Απλώστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ρηχό ταψί (πλάστε την σαν λαγάνα) και αφήστε τη σκεπασμένη με μια πετσέτα για μια ώρα. Ψήστε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 40-45 λεπτά. Το ψωμί αυτό δεν έχει συνοχή, καθώς λείπει η γλουτένη που δένει τις ζύμες. Τρίβεται εύκολα, γι'αυτό προτιμήστε να το πλάσετε σα λαγάνα, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια χωρίς να διαλυθεί.
Καλή επιτυχία!!

21. Κρέπες χωρίς λακτόζη και γλουτένη

Υλικά για 8-10 κρέπες περίπου των 20 εκ.

1 φλιτζάνι γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας
6 αβγά, 6 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι από φαγόπυρο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη για γλυκές κρέπες
ή λίγο αλάτι για αλμυρές κρέπες
Λίγο σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνι


Εκτέλεση

Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το γάλα σόγιας και τους κρόκους και προσθέστε τη ζάχαρη ή το αλάτι ανάλογα με το πως θέλετε τις κρέπες σας (γλυκές ή αλμυρές). Ανακατέψτε τα υλικά. Χτυπήστε τα ασπράδια ξεχωριστά σε ένα μπολ και ενώστε τα με το μείγμα. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί, αλείψτε το με λίγο λάδι και ρίξτε 2-3 κουταλιές από το μείγμα. Απλώστε το με το κουτάλι για να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αφήστε την κρέπα να ψηθεί από τη μια πλευρά και μετά γυρίστε την για να ψηθεί και από την άλλη. Βάλτε τις σε ένα πιάτο, τη μια επάνω στην άλλη για να διατηρηθούν ζεστές.
Σερβίρετέ τις με τα υλικά της αρεσκείας σας.
Καλή επιτυχία!!

22. Σπαγγέτι με κιμά

Υλικά για 4 μερίδες

2 πακέτα γιαπωνέζικα ζυμαρικά από φαγόπυρο (soba noodles)
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ή 400 γρ. ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο φιλέτο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κλωναράκι σέλερι ψιλοκομμένο,
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 1 κουτί ντομάτες κονκασέ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 κουτ. θυμάρι, 1 κουτ. σούπας βασιλικός, αλάτι, 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχιρ να μαλακώσουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι. Προσθέστε τον κιμά και τα μυρωδικά, ανακατέψτε γι ανα σπάσουν οι σβόλοι του κιμά και ρίξτε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Βράστε για 25-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Ανακατέψτε με τη σάλτσα και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!!

23. Σνίτσελ από φιλέτο κοτόπουλο

Υλικά για 4 μερίδες

4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, 3 φλιτζάνια νιφάδες ρυζιού, 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
3 αβγά, σπορέλαιο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Χαράξτε κάθε φιλέτο κατά μήκος στη μέση και ανοίξτε το σε μια μεγάλη φέτα. Αλατοπιπερώστε το και από τις δυο πλευρές. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο με το βασιλικό και τη ρίγανη. Χτυπήστε τα αβγά με 2 κουταλιές νερό. Περάστε τα φιλέτα του κοτόπουλου πρώτα από το καλαμποκάλευρο, έπειτα από τα αβγά και τέλος από τις νιφάδες ρυζιού. Πατήστε τα απαλά με τα χέρια σας για να κολλήσουν τα υλικά στο φιλέτο. Βάλτε τα σε ένα ρηχό ταψί, σκεπάστε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά πριν τα τηγανίσετε στο σπορέλαιο.
Καλή επιτυχία!!

24. Πολέντα κέικ με κουκουνάρι και αποξηραμένα φρούτα.

Υλικά

850 ml  νερό
400 γρ. πολέντα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
60 γρ. βούτυρο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
100 γρ. κουκουνάρι ψημένο (κρατάμε λίγο για τη διακόσμηση)
150 γρ. σταφίδες
150 γρ. αποξηραμένα σύκα σε φέτες
4 κουτ. γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη
3 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
250 γρ. αλεύρι ΧΓ

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και βουτύρωνετε μια φόρμα για κέικ. Βράζετε το νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε σιγά σιγά την polenta ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγοβράζετε το μείγμα και προσθέτετε αλάτι και λάδι. Ανακατεύετε διαρκώς για 15 λεπτά (το μείγμα θα γίνει πολύ παχύ). Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε με το βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνετε τα αυγά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη και το μαραθόσπορο. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε στο μείγμα. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και πιέζετε με βρεγμένα χέρια. Τέλος, πασπάλιζετε με κουκουνάρι και ψήνετε για 40 λεπτά. Σερβίρετε με παρμεζάνα ή τυρί gorgonzola.
Καλή επιτυχία!!



















 

 

Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb