| | Συχνές ερωτήσεις που αφορούν τα παιδιά
Ερ.: Το παιδί μου μόλις διαγνώσθηκε με κοιλιοκάκη — από πού να ξεκινήσω;
Ερ.: Πόσο καιρό θα πάρει για να νιώσει καλύτερα το παιδί μου;
Ερ.: Τρεις μήνες μετά τη διάγνωση οι αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού μου είναι ακόμη θετικές. Πού κάνουμε λάθος;
Ερ.: Πρέπει να φροντίσω για δύο «νοικοκυριά» αν κάποια μέλη της οικογένειας μου δεν ακολουθούν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη;
Ερ.: Τι μπορώ να ετοιμάσω για τα σχολικά γεύματα;
Ερ.: Τα παιδιά ανταλλάσσουν το σχολικό τους φαγητό — πώς το χειρίζομαι;
Ερ.: Μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν το φαγητό τους από το σχολείο και να κάτσουν σε ξεχωριστό τραπέζι για να το φάνε - η κόρη μου νιώθει αποκομμένη επειδή δεν μπορεί να φάει πίτσα ή κοτομπουκίτσες του σχολείου; Τι μπορώ να κάνω;
Ερ.: Πώς μπορώ να ενημερώσω το προσωπικό του δημοτικού του παιδιού μου, ώστε να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Ερ.: Τι πρέπει να λέω στους φίλους του παιδιού μου ώστε να νιώθει το παιδί μου καλά;
Ερ.: Το παιδί μου πεινάει συνεχώς. Είναι φυσιολογικό;
Ερ.: Το παιδί μου δεν ψήλωσε αρκετά πριν να γίνει η διάγνωση. Θα μπορέσει τώρα να καλύψει τη διαφορά;
Ερ.: Ο γιατρός μου θέλει να κάνει σε όλη την οικογένειά μου εξετάσεις για κοιλιοκάκη. Είναι απαραίτητο;
Ερ.: Τα μέλη της οικογένειας με αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων θα πρέπει να επανεξετάζονται για κοιλιοκάκη και πόσο συχνά;
Ερ.: Είμαι «ερείπιο» κάθε φορά που αρρωσταίνει το παιδί μου. Πρέπει να μένουμε στο σπίτι;
Ερ.: Η ζωή μου άλλαξε δραματικά όταν το παιδί μου διαγνώσθηκε με κοιλιοκάκη. Θα μπορέσουμε ποτέ ξανά να φάμε έξω ή να ταξιδέψουμε;
Ερ.: Πώς πρέπει να παρακολουθείται ένα παιδί αφού διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη;
Ερ.: Νομίζω ότι το παιδί μου πρέπει να εξεταστεί για κοιλιοκάκη, αλλά ο παιδίατρος διαφωνεί. Τι μπορώ να κάνω;
Ερ.: Το παιδί μου παίρνει πολλά φάρμακα. Είναι όμως ασφαλή;
Ερ.: Πολλοί φίλοι της κόρης μου δεν την καλούν στα παιδικά πάρτυ. Υποψιάζομαι λόγω της κοιλιοκάκης. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;
Ερ.: Η κόρη μου είναι έξι ετών και της αρέσει να παίζει με τα καλλυντικά. Χρειάζεται να ανησυχώ;
Ερ.: Το παιδί μου πιπιλίζει το δάχτυλό του—είναι πρόβλημα;
Ερ.: Το παιδί μου μόλις διαγνώσθηκε με κοιλιοκάκη — από πού να ξεκινήσω;
Με τη βοήθεια του ιατρού σας και της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης, μπορείτε να εντοπίσετε ομάδες υποστήριξης και να λάβετε πληροφορίες. Το να γνωρίσετε άλλους γονείς και παιδιά με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας, θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το παιδί σας να νιώσετε πιο άνετα και αισιόδοξα. Θα σας δώσουν μία πρώτη ιδέα για το που μπορείτε να βρείτε τρόφιμα και συνταγές χωρίς γλουτένη που θα αρέσουν στα παιδιά. Θα σας προτείνουν επίσης καταλόγους και τοπικά καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε αλλά και να δοκιμάσετε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για ομάδες και φόρουμ συζητήσεων και ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στην ανατροφή ενός παιδιού με κοιλιοκάκη.
Ερ.: Πόσο καιρό θα πάρει για να νιώσει καλύτερα το παιδί μου;
Αρκετοί γονείς κάνουν λόγο για γρήγορη βελτίωση του παιδιού τους, σε αντίθεση με άλλους που δηλώνουν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη θεραπεία. Η εξοικείωση με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μία καμπύλη και όπως είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρατηρούνται «τα πάνω και τα κάτω». Πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία είναι πιθανόν κάποια παιδιά να εμφανίσουν και κάποιες άλλες ευαισθησίες, κυρίως δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν χρειάζεται όλα τα παιδιά να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα αφού δεν παρατηρείται πάντοτε δυσανεξία στη λακτόζη. Σε μία τέτοια περίπτωση όμως, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συνήθως προσωρινή και υποχωρεί μόλις θεραπευτεί το πληγωμένο τμήμα του εντέρου.
Πιθανόν να χρειαστεί να κρατήσετε ημερολόγιο για να μάθετε ποιες επιπλέον τροφές μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Να θυμάστε επίσης ότι το οποιοδήποτε επεισόδιο διάρροια ή εμετού ίσως να μην οφείλεται σε κατανάλωση γλουτένης αλλά στις συνήθεις παιδικές ασθένειες.
Ερ.: Τρεις μήνες μετά τη διάγνωση οι αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού μου είναι ακόμη θετικές. Πού κάνουμε λάθος;
Δεν κάνετε πουθενά λάθος! Οι αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται μετά από έξι μήνες από την εφαρμογή της δίαιτας χωρίς γλουτένη και όχι νωρίτερα. Υπάρχει η πιθανότητα στους έξι μήνες οι εξετάσεις να μην βγουν φυσιολογικές και ίσως χρειαστεί 2 και κάποιες φορές ακόμη και 3 χρόνια για να έχουμε φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων κάτι που εξαρτάται φυσικά από τα επίπεδα αντισωμάτων που υπάρχουν στο αίμα τη στιγμή της διάγνωσης. Σύνηθες λάθος κάποιων γιατρών είναι ότι επαναλαμβάνουν τις αιματολογικές εξετάσεις πολύ νωρίς και μερικές φορές αρκετά συχνά μετά την διάγνωση. Όταν το παιδί σας μεγαλώνει και εσείς επιβλέπετε τη δίαιτά του δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας να μην επανέλθουν εγκαίρως τα αντισώματα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ερ.: Πρέπει να φροντίσω για δύο «νοικοκυριά» αν κάποια μέλη της οικογένειας μου δεν ακολουθούν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη (Χ.Γ.);
Κάποιες οικογένειες ετοιμάζουν ξεχωριστά μόνο κάποια φαγητά για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Είναι εύκολο να προετοιμάσετε για όλη την οικογένεια αρκετά φαγητά χωρίς γλουτένη όπως είναι οι σάλτες και το κοτόπουλο μαγειρεμένο με αλεύρι ΧΓ. Για παράδειγμα ίσως θέλετε να μαγειρέψετε δύο ειδών ζυμαρικά (κανονικά και ΧΓ) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε και για τα δύο μία σάλτα ΧΓ. Κάποιες οικογένειες από την άλλη θεωρούν ότι είναι πιο οικονομικό να έχουν προϊόντα όπως μπισκότα ΧΓ για τα μέλη με κοιλιοκάκη και για τα υπόλοιπα τα «παραδοσιακά» μπισκότα.
Ερ.: Τι μπορώ να ετοιμάσω για τα σχολικά γεύματα;
Σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να ετοιμάσετε υπό φυσιολογικές συνθήκες στο παιδί σας και αντικαταστήστε τα συστατικά που χρειάζεται. Για παράδειγμα ένα συνηθισμένο σχολικό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει κομμάτια από καρότο, γιαούρτι ΧΓ, σάντουιτς με ψωμί ΧΓ, ένα μήλο, γλυκά, μπισκότα ή κέικ ΧΓ. Η γέμιση του σάντουιτς μπορεί να περιέχει κάποια από τα συστατικά που πάντα αρέσουν στο παιδί σας—τόνος, αλλαντικά ΧΓ, κίτρινο τυρί ή μαρμελάδα—(Κάποιοι γονείς προτείνουν να ψήνετε πρώτα το ψωμί πριν να φτιάξετε το σάντουιτς.)
Ερ.: Τα παιδιά ανταλλάσσουν το σχολικό τους φαγητό—πώς το αντιμετωπίζω;
Κάποια σχολεία έχουν υιοθετήσει κανόνες «μη ανταλλαγής» φαγητού στις μικρότερες τάξεις γιατί αυξάνονται συνεχώς οι αλλεργίες, οι ευαισθησίες ή ιδιαίτερες ανάγκες για φαγητό. Παρόλα αυτά θα χρειαστεί να διδάξετε στο παιδί σας ότι πακέτο με το φαγητό που του έχετε ετοιμάσει είναι μία υγιεινή για αυτό, επιλογή-και συνεπώς θα πρέπει μείνει πιστό σε αυτή.
Ερ.: Κάποιες φορές τα παιδιά επιθυμούν να αγοράσουν το φαγητό τους από το κυλικείο του σχολείου και το παιδί νιώθει αποκομμένο επειδή δεν μπορεί να φάει πίτσα ή κοτομπουκίτσες του σχολείου; Τι μπορώ να κάνω;
Κάποιοι γονείς φροντίζουν να ετοιμάσουν πίτσα και κοτομπουκίτσες ΧΓ σε ειδική συσκευασία με αλουμινόχαρτο ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν στο κυλικείο το οποίο μπορείτε να έχετε ενημερώσει εγκαίρως.
Ερ.: Πώς μπορώ να ενημερώσω το προσωπικό του δημοτικού του παιδιού μου, ώστε να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαίτερες ανάγκες του;
Οι γονείς με εμπειρία γύρω από το θέμα, θα σας πρότειναν να γράψετε μία επιστολή στον υπεύθυνο του σχολείο για να μπει στο φάκελο του παιδιού σας. Στην επιστολή μπορείτε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη, να εξηγήστε τι σημαίνει η διάγνωση άλλα και την ανάγκη για υιοθέτηση της δίαιτας χωρίς γλουτένη. Κανονίστε μία συνάντηση με το δάσκαλο του παιδιού σας και δώστε του κάποιο φυλλάδιο σχετικό με την κοιλιοκάκη καθώς και τον κατάλογο με τα προϊόντα που μπορεί να φάει κάποιο άτομο με κοιλιοκάκη.
Αρκετοί είναι επίσης οι γονείς που γράφουν μία επιστολή στους γονείς όλων των συμμαθητών του παιδιού τους, εξηγώντας τους ότι το παιδί τους έχει τη νόσο της κοιλιοκάκης. Τους ζητούν επίσης να τους ενημερώσουν εγκαίρως αν ετοιμάσουν κάποιο πάρτυ γενεθλίων ή ειδικά κεράσματα ώστε να μπορέσουν και αυτοί να προετοιμάσουν τα αντίστοιχα κεράσματα ΧΓ για το παιδί τους. Άλλη μία τακτική των γονιών είναι να αφήνουν στο δάσκαλο κουλουράκια, σταφίδες, κεκάκια, μπισκότα ή σοκολάτες για να κερνάει το παιδί τους αντί για τα κανονικά κεράσματα που προσφέρει στα άλλα παιδιά. Βέβαια ακόμη και με αυτές τις προφυλάξεις, οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να προειδοποιούν τα παιδιά τους ότι κάποιος άλλος εντός σχολείου μπορεί να τους προσφέρει φαγητό που να περιέχει γλουτένη. Μάθετε το παιδί σας να είναι υπεύθυνο και να ρωτάει «έχει γλουτένη αυτό;» Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι και το ίδιο δε θέλει να αρρωστήσει. Ίσως θελήσετε να επικοινωνήσετε με τη νοσοκόμα του σχολείου ή το διευθυντή και να τους ενημερώσετε ότι υπάρχει πιθανότητα το παιδί σας να κάνει εμετό, να παρουσιάζει διάρροια ή δυσκολία προσαρμογής κατά τα πρώτα στάδια της θεραπείας ή σε περίπτωση κατανάλωσης γλουτένης. Ζητήστε της να επιτρέψει στο παιδί σας να χρησιμοποιεί ελεύθερα το μπάνιο σε περίπτωση που αυτό δεν νιώθει καλά. Το μπάνιο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για αρκετά παιδιά.
Ερ.: Τι πρέπει να λέω στους φίλους του παιδιού μου για να νιώθει το παιδί μου καλά;
Όταν οι φίλοι του παιδιού σας χρησιμοποιούν την κουζίνα σας πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το παιδί σας δεν πρέπει να καταναλώσει γλουτένη. Εξηγήστε το λόγο για τον οποίο έχετε διαφορετικές συσκευασίες για προϊόντα όπως βούτυρο, μαργαρίνη, κρεμώδες τυρί, μαγιονέζα και μαρμελάδα. Εξηγήστε γιατί έχετε δύο τοστιέρες και γιατί το παιδί σας δε μπορεί να δεχθεί κεράσματα που του δωρίζονται ή που του προσφέρονται για ανταλλαγή.
Ερ.: Το παιδί μου πεινάει συνεχώς. Είναι φυσιολογικό;
Ναι είναι πολύ συνηθισμένο. Το σώμα του παιδιού σας «υποσιτιζόταν» έως ένα βαθμό πριν από τη διάγνωση διότι δεν μπορούσε να απορροφήσει πλήρως τα φαγητά και τώρα προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά. Κατά τον πρώτο χρόνο η ένδειξη πείνας τείνει να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Κάποια τροφές είναι πιο αποτελεσματικές για να σταματούν την πείνα από κάποιες άλλες.
Ερ.: Το παιδί μου δεν ψήλωσε αρκετά πριν να γίνει η διάγνωση. Θα μπορέσει τώρα να καλύψει αυτή τη διαφορά;
Αν η διάγνωση έγινε πριν την εφηβεία, το παιδί σας θα μπορέσει να φτάσει το προκαθορισμένο του γενετικά ύψος. Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πρέπει να εξεταστούν όπως η έλλειψη ορμονών ανάπτυξης.
Ερ.: Ο γιατρός μου θέλει να κάνει σε όλη την οικογένειά μου εξετάσεις για κοιλιοκάκη. Είναι απαραίτητο;
Ναι, όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις για τα αντισώματα ορού κοιλιοκάκης αφού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισής της στα μέλη της ίδιας οικογένειας, ακόμη και σε αυτά που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Ένας από τους κύριους λόγους που ακόμη και τα παιδιά χωρίς συμπτώματα πρέπει να κάνουν τις εξετάσεις, είναι για να αποφευχθεί η δημιουργία αυτοάνοσων ασθενειών. Συχνά παιδιά με κοιλιοκάκη που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, έχουν σε διάφορα όργανα του σώματός τους αυτοαντισώματα, όπως είναι και τα αντισώματα που προβλέπουν την ανάπτυξη προβλημάτων θυροειδούς ή διαβήτη. Όταν γίνεται η διάγνωση της κοιλιοκάκης σε αυτά τα παιδιά και ξεκινά η δίαιτα χωρίς γλουτένη τα αντισώματα που προβλέπουν τη δημιουργία τέτοιων ασθενειών αρχίζουν σταδιακά να εξαφανίζονται. Όπως φαίνεται, μία έγκαιρη διάγνωση της κοιλιοκάκης, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση άλλων συνηθισμένων ασθενειών που μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με κοιλιοκάκη. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση συμπτωμάτων που οφείλονται στην κοιλιοκάκη όπως οι κοιλιακοί πόνοι και η διάρροια. Ο κίνδυνος καρκίνου κατά την ενήλικη ζωή είναι πολύ μακρινός. Ωστόσο η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου από την παιδική ηλικία, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να παρουσιάσει το άτομο καρκίνο ή λέμφωμα ως ενήλικας! Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και ακολουθείστε τις συμβουλές του.
Ερ.: Τα μέλη της οικογένειας με αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων θα πρέπει να επανεξετάζονται για κοιλιοκάκη και πόσο συχνά;
Σειρά εξετάσεων θα πρέπει να πραγματοποιούνται στα παιδιά ξεκινώντας από την ηλικία των 5 έως 7 ετών και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 ή 5 χρόνια. Οι εξετάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται νωρίτερα σε περίπτωση που έχουμε προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού, γαστρεντερικά ή νευρολογικά συμπτώματα ή πρόβλημα ανάπτυξης.
Ερ.: Είμαι «ερείπιο» κάθε φορά που αρρωσταίνει το παιδί μου. Νιώθω σαν να το δηλητηριάζω. Ακόμη και σε ένα μπάρμπεκιου που έκανε ο γείτονας (εμείς τους πήγαμε τη σάλτσα), το πείραξε το φαγητό. Μήπως πρέπει να τρώμε μόνο στο σπίτι μας;
Δυστυχώς με το γκρίλ ή το μπάρμπεκιου δεν «καίγονται» τα υπόλοιπα γλουτένης που μπορεί να υπάρχουν από άλλα φαγητά όπως πίτες και ψωμί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο στο γκριλ του γείτονά σας αλλά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τρώτε εκτός σπιτιού. Αν υπάρχουν εστιατόρια στην πόλη με τα οποία μπορείτε να αναπτύξετε μια πιο στενή σχέση, ενημερώστε τους υπευθύνους σχετικά με το θέμα. Παρόλα αυτά βέβαια, είναι σημαντικό να είστε λογικοί και να επιτρέπετε στα παιδιά σας να δημιουργούν κανονικά κοινωνικές σχέσεις.
Ερ.: Η ζωή μου άλλαξε δραματικά όταν το παιδί μου διαγνώσθηκε με κοιλιοκάκη. Θα μπορέσουμε ποτέ ξανά να φάμε έξω ή να ταξιδέψουμε;
Οι περισσότεροι γονείς είναι αγχωμένοι μετά τη διάγνωση του παιδιού τους καθώς αισθάνονται υπεύθυνοι για την υγεία του η οποία εξαρτάται από την εφαρμογή της δίαιτας ΧΓ. Όπως είναι φυσιολογικό, στο σπίτι νιώθετε περισσότερη ασφάλεια αφού μπορείτε να ελέγξετε ευκολότερα τη δίαιτα του παιδιού σας. Με τον καιρό όμως και τα πράγματα εκτός σπιτιού γίνονται ευκολότερα. Οι περισσότερες οικογένειες με τον καιρό αισθάνονται ότι με τη μάθηση και την εμπειρία μπορούν να πηγαίνουν σε εστιατόρια, πάρτυ, ταξίδια και γενικώς να κάνουν τα πάντα. Πολύ σημαντικό είναι να αναζητάτε πληροφορίες από άλλα άτομα για εστιατόρια και ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως επίσης και από τους τοπικούς συλλόγους κοιλιοκάκης στα μέρη όπου πηγαίνετε ΕΔΩ. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διατηρήσουν τα παιδιά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, διαφορετικά είναι πιθανόν να απορρίψουν εντελώς τη δίαιτα σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ερ.: Πώς πρέπει να παρακολουθείτε ένα παιδί αφού διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη;
Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα καλά καταρτισμένο διαιτολόγο σχετικά με την πολυπλοκότητα της δίαιτας ΧΓ. Δεν πρέπει να σταματήσετε να αναζητάτε τον κατάλληλο διαιτολόγο και τυχόν αρχικά άσχημες εμπειρίες του τύπου η οικογένεια «γνωρίζει καλύτερα από το διαιτολόγο» δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν από την αναζήτηση περαιτέρω συμβουλών. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε η ιατρική πορεία του ασθενούς όχι μόνο με την ανάλυση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση με φυσιολογικές αιματολογικές εξετάσεις (για αναιμία, επίπεδα σιδήρου και αντισώματα) αλλά επίσης και φυσιολογική σωματική και διανοητική ανάπτυξη. Όλες οι οικογένειες θέλουν να είναι σίγουρες ότι ο παιδίατρός τους ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των παιδιών με κοιλιοκάκη, όσο αυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.
Ερ.: Νομίζω ότι το παιδί μου πρέπει να εξεταστεί για κοιλιοκάκη, αλλά ο παιδίατρος διαφωνεί. Τι μπορώ να κάνω;
Πρέπει να βρείτε καταρτισμένους σχετικά με την κοιλιοκάκη παιδίατρους γαστρεντερολόγους στους οποίους θα μπορέσετε να απευθυνθείτε.
Ερ.: Το παιδί μου παίρνει πολλά φάρμακα. Είναι όμως ασφαλή;
Όλα τα φάρμακα, ακόμη και οι βιταμίνες πρέπει να ελέγχονται για γλουτένη. Μην σταματήσετε από μόνοι σας κάποιο φάρμακο προτού συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό του παιδιού σας. Επειδή συνήθως οι γιατροί δεν γνωρίζουν τα συστατικά των φαρμάκων σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με το φαρμακείο ή τις φαρμακευτικές εταιρείας ώστε να μάθετε αν το φάρμακο περιέχει ή όχι, γλουτένη. Αν κάποιο από τα φάρμακα που έχει στο παιδί σας περιέχει γλουτένη, συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας για να δείτε να μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο ΧΓ.
Ερ.: Πολλοί φίλοι της κόρης μου δεν την καλούν στα παιδικά πάρτυ. Υποψιάζομαι λόγω της κοιλιοκάκης. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;
Κάτι τέτοιο μπορεί να πληγώσει πολύ το παιδί σας αλλά και εσάς τους ίδιους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους για να καταλάβουν ότι μερικές φορές άλλα παιδιά ή γονείς ίσως να μην νιώθουν άνετα στον να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάποιου για το φαγητό. Μερικοί γονείς παιδιών με κοιλιοκάκη ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να φροντίζουν εκ των προτέρων για κάποια πράγματα- π.χ. να εξηγούν στους γύρω τους ότι μπορούν να φροντίσουν και θέλουν να φέρουν οι ίδιοι το ΧΓ φαγητό τους στα παιδικά πάρτυ. Είναι προτιμότερο να μοιρασθείτε τη γνώση σας με τους άλλους γονείς και να τους προτείνετε λύσεις, και ανίστροφα.
Ερ.: Η κόρη μου είναι έξι ετών και της αρέσει να παίζει με τα καλλυντικά. Χρειάζεται να ανησυχώ;
Τα παιδιά μερικές φορές πιπιλίζουν ή μασούν κάποια καλλυντικά όπως προϊόντα για τα χείλη και τα νύχια και συνεπώς σας προτείνουμε να ελέγχετε αν τα συστατικά τους περιέχουν γλουτένη, παρόλο που ακόμη και η θετική απάντηση συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα αφού κάνουμε λόγο για απειροελάχιστη ποσότητα γλουτένης.
Ερ.: Το παιδί μου πιπιλίζει το δάχτυλό του—είναι πρόβλημα;
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το τι έχει πάντοτε το παιδί του στο χέρι του, όπως π.χ. παιχνίδια που υπάρχουν σε χώρους αναμονής και ίσως έχουν υπολείμματα φαγητού. Συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών ή το πιπίλισμα του δαχτύλου αποτελούν προβλήματα συμπεριφοράς που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία. Επίσης η ποσότητα γλουτένης που μπορεί να απορροφήσει κάποιο παιδί από τέτοιες συνήθειες, ιδιαίτερα αν αυτό ακολουθεί τη δίαιτα ΧΓ είναι αμελητέα.
|