Ζώντας χωρίς γλουτένη > Επιλογή ασφαλών φαγητών > Διαβάζοντας τις ετικέτες
Ζώντας χωρίς γλουτένη
Επιλογή ασφαλών φαγητών
Διαβάζοντας τις ετικέτες
Η διατροφή χωρίς τη γλουτένη
Codex standard
Φάρμακα και γλουτένη
Μαγειρεύοντας
Συνταγή του μήνα
Ταξιδεύοντας
Τρώγοντας εκτός σπιτιού
Οικογένεια

Διαβάζοντας τις ετικέτες

Όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τη δημοσίευση των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, το οποίο σημαίνει ότι από τον κατάλογο συστατικών μπορείτε να διακρίνετε εάν κάποιο προϊόν περιέχει γλουτένη.

Σε περίπτωση που κάποιο δημητριακό με γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σπελτ, καμούτ ή τα υδρίδια είδη αυτών) χρησιμοποιείται σκόπιμα ως συστατικό για ένα προϊόν, τότε θα ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρεται στο κατάλογο συστατικών, ανεξαρτήτου της ποσότητάς που χρησιμοποιείται.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να δώσουν το όνομα του συγκεκριμένου δημητριακού π.χ. «σιτάρι», «σίκαλη», «κριθάρι», ή κάποιοι άλλοι πιθανόν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν και τη λέξη «γλουτένη» π.χ. «γλουτένη από σιτάρι».

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στον κατάλογο συστατικών σε αντίθεση με το πλαίσιο «Συμβουλές για αλλεργίες» στο οποίο η ένδειξη «περιέχει γλουτένη» αποτελεί μόνο σύσταση και δεν είναι υποχρεωτική.

Συνεπώς είναι σημαντικό ο καθένας που ακολουθεί τη δίαιτα χωρίς γλουτένη να ελέγχει τόσο τον κατάλογο συστατικών όσο και το πλαίσιο «συμβουλές για αλλεργίες» (εφόσον αυτό χρησιμοποιείται).

Τα προϊόντα που δεν τηρούν τη νομοθεσία σχετικά με την ανακοίνωση των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, δεν μπορούν να πωληθούν.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγραφή στις ετικέτες των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ) για τη δημιουργία ενός καταλόγου συστατικών τα οποία απαλλάσσονται από την εν λόγω νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Coeliac UK (www.coeliac.co.uk), τα παρακάτω συστατικά θεωρούνται ασφαλή για τα άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς έχει αφαιρεθεί η γλουτένη κατά τα διάφορα στάδια επεξεργασίας.

  • Σιρόπια γλυκόζης που προέρχονται από σιτάρι ή κριθάρι και τα οποία περιλαμβάνουν δεξτρόζη.
  • Μαλτόζη και δεξτρίνη που έχουν ως βάση το σιτάρι.
  • Αποσταγμένα συστατικά που προέρχονται από δημητριακά με γλουτένη όπως για παράδειγμα αλκοολούχα ποτά.

Παρόλο που αυτά τα συστατικά μπορεί να παρασκευάζονται από δημητριακά με γλουτένη, δεν είναι απαραίτητο η γλουτένη να αναγράφεται στις ετικέτες από τους κατασκευαστές. Τα προϊόντα αυτά θεωρούνται χωρίς γλουτένη και συνεπώς είναι κατάλληλα για τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb