Ζώντας χωρίς γλουτένη > Η διατροφή χωρίς τη γλουτένη > Συχνές ερωτήσεις για τη δίαιτα
Ζώντας χωρίς γλουτένη
Επιλογή ασφαλών φαγητών
Η διατροφή χωρίς τη γλουτένη
Συχνές ερωτήσεις για τη δίαιτα
Η γλουτένη σε μη φαγώσιμα προϊόντα
Codex standard
Φάρμακα και γλουτένη
Μαγειρεύοντας
Συνταγή του μήνα
Ταξιδεύοντας
Τρώγοντας εκτός σπιτιού
Οικογένεια

Συχνές ερωτήσεις για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις δημοφιλέστερες ερωτήσεις για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη! 


Ερ.: Έχω ακούσει ότι το αλεύρι σπελτ και το αλεύρι ντίνκελ είναι κατάλληλα για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Είναι αλήθεια;

Όχι. Το σπελτ και το ντίνκελ (dinkel) είναι αρχαία είδη σιταριού και περιέχουν γλουτένη. Και τα δύο είδη είναι τοξικά για τα άτομα με κοιλιοκάκη και συνεπώς δεν θεωρούνται ασφαλή για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ερ.: Είχα την εντύπωση ότι όλοι οι τύποι μουστάρδας πρέπει να αποφεύγονται από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, σωστά;


Όχι. Η μουστάρδα είναι φυτό και δεν περιέχει από τη φύση του γλουτένη. Οι σπόροι μουστάρδας μπορούν να αλεστούν σε προϊόντα χωρίς γλουτένης όπως σκόνη, αλεύρι ή λάδι.

Μερικές φορές προστίθεται σιταρίσιο αλεύρι ως συστατικό για να πήξουν ή να φουσκώσουν κάποια προϊόντα μουστάρδας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό πρέπει να αναφερθεί ξεχωριστά στη λίστα συστατικών, βάσει της νομοθεσίας για την ανακοίνωση των προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Η κατασκευαστές οφείλουν να ονομάσουν επακριβώς τους συγκεκριμένους κόκκους π.χ. «σιταρίσιο αλεύρι».

Περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι οι κόκκοι, η σκόνη, το αλεύρι και το λάδι από μουστάρδα δεν περιέχουν από τη φύση τους γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από τα άτομα με κοιλιοκάκη. Αν όμως για ένα προϊόν μουστάρδας έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο δημητριακό με γλουτένη αυτό πρέπει να αναγράφεται στη λίστα συστατικών και συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τη λίστα συστατικών ενός προϊόντος μουστάρδας ώστε να διασφαλίζετε ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δίαιτά σας.

Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb