Ζώντας χωρίς γλουτένη > Οικογένεια > Μωρά και απογαλακτισμός
Ζώντας χωρίς γλουτένη
Επιλογή ασφαλών φαγητών
Η διατροφή χωρίς τη γλουτένη
Codex standard
Φάρμακα και γλουτένη
Μαγειρεύοντας
Συνταγή του μήνα
Ταξιδεύοντας
Τρώγοντας εκτός σπιτιού
Οικογένεια
Εξηγώντας τη Νόσο Κοιλιοκάκης
Μωρά και απογαλακτισμός
Στο σπίτι
Στο σχολείο
Αστείες συνταγές για τα παιδιά
Συχνές ερωτήσεις που αφορούν τα παιδιά

Μωρά και απογαλακτισμός

Όταν τουλάχιστον ένα άτομο εντός της οικογενείας πάσχει από κοιλιοκάκη, ο ερχομός ενός νέου μωρού ωθεί συνήθως τις μητέρες να αναζητήσουν συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τον απογαλακτισμό του μωρού τους, ιδιαιτέρως σχετικά με την εισαγωγή στερεάς τροφής.

Υπολογίζεται ότι όταν η οικογένεια έχει ιστορικό κοιλιοκάκης, η πιθανότητα να έχει ή να αποκτήσει κοιλιοκάκη και ένα άλλο μέλος της οικογενείας είναι μία στις δέκα.

Τάισμα του μωρού

Αρχικά το τάισμα του μωρού πρέπει να γίνεται κανονικά, είτε το μωρό λαμβάνει το γάλα από τη στήθος της μητέρας είτε από μπουκάλι, καθώς κανένα παιδικό γάλα του εμπορίου δεν περιέχει γλουτένη. Προσοχή πρέπει να δοθεί στις τροφές που βάζει το μωρό στο στόμα του κατά την περίοδο που βγάζει δόντια, όπως π.χ. η κόρα του ψωμιού ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν με ένα κομμάτι καρότου ή μήλου.

Απογαλακτισμός

Συνίσταται να μη γίνει εισαγωγή γλουτένης στη διατροφή ενός μωρού, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, είτε αυτό έχει ιστορικό στη νόσο είτε όχι. Δεδομένου ότι το μωρό είναι καλά και υγιές, ότι οι γονείς και ο οικογενειακός ιατρός γνωρίζουν τα συμπτώματα αυτής της νόσου στα παιδιά, συνιστούμε οι συνηθισμένες τροφές να εισάγονται στη διατροφή του μωρού όταν αυτό είναι πλέον έξι μηνών.

Για μερικές εβδομάδες αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι δεν θα απορροφάται μεγάλη ποσότητα γλουτένης αφού αρχικά οι περισσότερες τροφές του μωρού δεν περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, μόλις το μωρό είναι οκτώ με εννέα μηνών και δέχεται μία φυσιολογική διατροφή, συμπεριλαμβανομένου δημητριακών, άλλων μωρουδιακών τροφών όπως τα κοινά ζυμαρικά, οι κρέμες, το κοινό ψωμί και μικρά σάντουιτς την ώρα του τσαγιού, σημαίνει ότι η πρόσληψη της γλουτένης γίνεται φυσιολογικά από το σώμα.

Διατηρήστε την πρόσληψη γλουτένης έτσι ώστε να φανούν ξεκάθαρα τα συμπτώματα εάν υπάρχουν.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να λαμβάνεται κανονικά και επαρκής ποσότητα γλουτένης από το μωρό, ώστε τα συμπτώματα να είναι εμφανή, να μπορεί να γίνει εύκολα η διάγνωση και να ξεκινήσει αμέσως η θεραπεία, σε περίπτωση που το παιδί πρόκειται να έχει κοιλιοκάκη.

Ωστόσο, αν η γλουτένη δίνεται σε μη τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, τότε ένα μωρό με κοιλιοκάκη θα έχει τα συμπτώματα αλλά είναι πιθανόν αυτά να μην είναι καθόλου εμφανή αλλά αντιθέτως επικαλυμμένα. Μία βιοψία του λεπτού εντέρου τη στιγμή εκείνη μπορεί να μη δώσει ολοκληρωτικά αποτελέσματα καθιστώντας τη διάγνωση ακόμα δυσκολότερη με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μωρό να μη σιτίζεται κανονικά.

Συνεπώς, είναι σημαντικό όχι μόνο να μην αποφεύγονται από τη διατροφή του μωρού οι τροφές με γλουτένη αλλά να δίνονται σε κανονικές και επαρκείς ποσότητες όταν αυτό συμπληρώσει τους έξι μήνες. Έτσι, σε περίπτωση απίθανης περίπτωσης να παρουσιάσει το παιδί τη νόσο κοιλιοκάκη, η διάγνωση θα είναι γρηγορότερη και ευκολότερη.

Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb