Νέα > Γράφοντας για την Κοιλιοκάκη > Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Νέα
Νέα - Ανακοινώσεις
Δημοσιεύσεις
Γράφοντας για την Κοιλιοκάκη
Τι είναι η Κοιλιοκάκη
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Βασικές Πληροφορίες

Ερωτήσεις & Απαντήσεις


Πατήστε την ερώτηση που επιθυμείτε για απευθείας μεταφορά στην απάντηση


  1. Πόσο συχνή ή διαδομένη είναι η Κοιλιοκάκη;
  2. Πόσα άτομα νοσούν από την νόσο στην Ελλάδα;
  3. Τι ακριβώς είναι η νόσος Κοιλιοκάκη;
  4. Πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι και υπάρχει περίπτωση να είναι κολλητική ασθένεια;
  5. Ποια είναι τα συμπτώματα και τι θα πρέπει κάποιος να προσέξει;
  6. Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που υποπτεύεται ότι πιθανώς πάσχει από τη νόσο;
  7. Θεραπεύεται ή πώς διαχειρίζεσαι τη συγκεκριμένη πάθηση;
  8. Ποια φαγητά περιέχουν γλουτένη;
  9. Μπορεί ο καθένας να αποκτήσει αυτό τον Κατάλογο;
  10. Αρκεί απλά να διαβάζουμε τις λίστες συστατικών των τροφίμων;
  11. Μπορείς να λάβεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη (ΧΓ) βάσει συνταγής ιατρού;
  12. Ποια είναι η λύση για εξόδους όπου χρειάζεται να φάω και να πιώ με άλλους μαζί σε εστιατόρια; Είναι ένας εφιάλτης
  13. Και τι πραγματικά προετοιμασία κάνω για να πάω διακοπές ή απλώς ένα ταξίδι στο εξωτερικό;
  14. Τι έρευνα κάνουμε και τι σχέδια έχουμε για το εγγύς μέλλον στην Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης;
  15. Τι τρόφιμα μπορεί να καταναλώσει κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη;

1. Πόσο συχνή ή διαδομένη είναι η Κοιλιοκάκη;

Έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 100 άτομα είναι πιθανόν να νοσούν από κοιλιοκάκη. Πολλαπλές μελέτες στην Ευρώπη στις οποίες έχουν συμμετάσχει διάφορα ιδρύματα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ξεκάθαρα αυτή τη θεωρία. Μία από τις μελέτες αυτές με τον τίτλο European Cluster Project, η οποία περιλαμβάνει έρευνες από όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι το ποσοστό εμφάνισης της νόσου κατά μέσο όρο είναι 1:100.

2. Πόσα άτομα νοσούν από τη νόσο στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία πασχόντων στην επικράτεια, εφόσον καμία τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει (ένας από τους στόχους της Εταιρείας είναι να συνδράμει σε μια τέτοια έρευνα). Επίσης, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των διαγνωσμένων ασθενών και νέων διαγνώσεων κάθε έτος. Μια προσεγγιστική μέθοδος, μέσω των εγγραφών στον υπάρχοντα σύλλογο πασχόντων και μετά από συνομιλίες με διαφόρους γιατρούς (δειγματοληπτικά) υποθέτουμε ότι υπάρχουν περί τα 1,500 άτομα όλων των ηλικιών που έχουν διαγνωσθεί.

Αν όμως λάβουμε υπόψη την παθολογία της ασθένειας στην Ευρώπη, και βάσει του ποσοστού περίπου 1:100, τότε θα πρέπει να έχουμε περί τα 100.000 άτομα που υπολείπονται σωστής διάγνωσης και έχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλα σοβαρότερα θέματα υγείας, με την αντίστοιχη επιβάρυνση στην κοινωνική και νοσοκομειακή υποδομή της χώρας.

3. Τι ακριβώς είναι η νόσος Κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που απαντάται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα σας δεν απορροφά σωστά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους. Δυστυχώς, γεννιέστε με τα γονίδια της νόσου και τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας - για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μία ασθένειας, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα. Για την πλειονότητα όμως των ανθρώπων, η διάγνωση γίνεται στη μέση ηλικία.

4. Πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι και υπάρχει περίπτωση να είναι κολλητική ασθένεια;

Δεν είναι κολλητική ασθένεια αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική μια και απαντάται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Όταν υπάρχει κοιλιοκάκη εντός της οικογένειας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 1/10 ώστε να εμφανίσει και κάποιο άλλο μέλος τη νόσο. Συνεπώς, οποιοσδήποτε έχει στην οικογένειά του ιστορικό με κοιλιοκάκη, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, ευτυχώς ελαχιστοποιούνται ή και μηδενίζονται όσο μένετε πιστοί στη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Ωστόσο, σε περίπτωση που δε διαγνωσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, παιδικού διαβήτη ή καρκίνου του εντέρου είναι αυξημένος.

5. Ποια είναι τα συμπτώματα και τι θα πρέπει κάποιος να προσέξει;

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να περιλαμβάνουν κούραση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αναιμία, κοιλιακή δυσφορία, απώλεια βάρους, εμετό και πληγές στη στοματική κοιλότητα. Αρκετά είναι όμως τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα από αυτά τα συμπτώματα. Παιδιά με κοιλιοκάκη πιθανόν να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα όπως επίσης και απώλεια βάρους ή καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη αν δε θεραπευτεί η νόσος.

Η ερπητοειδής δερματίτιδα (Ε.Δ.) είναι μία σχετική πάθηση, που επηρεάζει το δέρμα, μολονότι η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο έντερο, τα συμπτώματα δεν είναι πάντοτε εμφανή. Κάποια άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μπορεί επίσης να έχουν και Ε.Δ. Άτομα με Ε.Δ. αναπτύσσουν κνησμώδεις φλύκταινες στο δέρμα - ιδιαίτερα στους αγκώνες, τα γόνατα και στους γλουτούς.

6. Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι υποπτεύονται ότι πιθανώς πάσχουν από τη νόσο;

Θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Για τη διάγνωση ο γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και εάν αυτές είναι θετικές τότε εν συνεχεία μία βιοψία του εντέρου, η οποία πραγματοποιείται από ένα γαστρεντερολόγο με ελαφρά νάρκωση του ασθενή στο νοσοκομείο της περιοχής τους. Δυστυχώς, καθώς η γενική ενημέρωση σχετικά με την κοιλιοκάκη είναι χαμηλή, υπάρχουν μερικοί γιατροί που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη νόσο όσο άλλοι συνάδελφοί τους.

Συνεπώς, αν πιστεύετε ότι τα συμπτώματα μπορεί να σχετιστούν με την κοιλιοκάκη, εμμείνετε στην άποψή σας και ζητήστε από το γιατρό σας να κάνετε τις αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων, όπως είναι τα αντισώματα έναντι της γλιαδίνης, του ενδομυίου και της ιστικής τρανσγλουταμινάσης.

ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ!

7. Θεραπεύεται ή πώς διαχειρίζεσαι την συγκεκριμένη πάθηση;

Όταν διαγνωστείτε για πρώτη φορά με κοιλιοκάκη, θα χρειαστεί να δείτε ένα διαιτολόγο ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πώς να αλλάξετε τη διατροφή σας. Ίσως χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να ρυθμίσετε τη δίαιτά σας, αλλά με λίγη υπομονή θα τα καταφέρετε.

Πρέπει να θυμάστε ότι πριν από τη διάγνωση το έντερο είχε υποστεί βλάβη από τη συχνή και μακρόχρονη κατανάλωση γλουτένης. Υιοθετώντας τη δίαιτα ΧΓ, το έντερο θα αρχίσει να θεραπεύεται αλλά ίσως χρειαστούν έως και 2 χρόνια για πλήρη αποκατάσταση. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα ήδη από την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας.

8. Ποιά φαγητά περιέχουν γλουτένη;

Αρκετά είναι τα φαγητά που περιέχουν γλουτένη, εξίσου όμως πάρα πολλά είναι και αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη, συνεπώς πρέπει να διατηρείτε μία θετική στάση καθώς τα φαγητά που μπορείτε να φάτε είναι περισσότερα από αυτά που δεν μπορείτε. Βάσει της τελευταίας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας Codex standard οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι από τον Ιούνιο 2008 να αναγράφουν εάν ένα προϊόν περιέχει γλουτένη.

Κάποια τρόφιμα κατασκευαστών είναι πραγματικά εκπληκτικά και φέρουν την ένδειξη ελεύθερης γλουτένης, κυρίως όταν απευθείας από Ευρώπη, συνεπώς δε μένει παρά να τα αναζητήσετε. Κάποια σούπερ μάρκετ ή και είδη καταστήματα υγιεινής διατροφής έχουν πολύ καλή σήμανση για να εντοπίζετε τα προϊόντα ΧΓ ενώ άλλα διαθέτουν ειδικό χώρο όπου μπορείτε να βρείτε πολύ καλά τρόφιμα ελεύθερης γλουτένης.

Και βέβαια υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία είναι εγγυημένα να μην περιέχουν γλουτένη και φέρουν την αντίστοιχη σήμανση. Η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης σε συνεργασία με κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα κάνει προσπάθεια δημιουργίας επίσημου Κατάλογου Τροφίμων και Ποτών, για θα μαθαίνετε με τον καιρό ποια είναι τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και ποια είναι ασφαλή για εσάς.

9. Μπορεί ο καθένας να αποκτήσει αυτό τον Κατάλογο;

Όταν ετοιμάσει ο Κατάλογος θα διανεμηθεί δωρεάν στα μέλη της Εταιρείας και θα ανακοινωθεί στα νέα της Εταιρείας.

10. Αρκεί απλά να διαβάζουμε τις λίστες συστατικών των τροφίμων;

Τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν «κρυμμένη» γλουτένη - για παράδειγμα ποιος θα φαντάζονταν ότι μια απλή σοκολάτα (μεταξύ άλλων πολλών προϊόντων) περιέχει γλουτένη!

Όλες οι συσκευασίες τροφίμων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους Κανονισμούς της ΕΕ που ισχύουν από το Ιούνιο του 2008.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, θα πρέπει να το αναγράφουν στη συσκευασία, είτε στη περιοχή συστατικών ή σε ένα ξεχωριστό προειδοποιητικό κουτάκι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε πλέον να εντοπίζεται εύκολα και την «κρυμμένη» γλουτένη.

11. Μπορείς να λάβεις τρόφιμα ΧΓ βάσει συνταγής ιατρού;

Ναι, μπορείτε να έχετε πλήρη διατροφή και πολλαπλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, σπαγγέτι, κουλουράκια, κλπ, βάσει συνταγής ιατρού και μέσω φαρμακείων δωρεάν. Επίσης, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα τρόφιμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής που μπορείτε να επιλέξετε.

12. Ποια είναι η λύση για εξόδους όπου χρειάζεται να φάω και να πιώ με άλλους μαζί σε εστιατόρια; Είναι ένας εφιάλτης;


Οι έξοδοι μπορεί να καταλήξουν σε «εφιάλτη», γι’ αυτό ακριβώς από πέρυσι αποφασίσαμε να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας τον οδηγό εστιατορίων όπου μπορείτε να βρείτε προτάσεις ΧΓ. Ο οδηγός ενημερώνεται τακτικά με νέα εστιατόρια που προσφέρουν επιλογές με μενού φαγητών ΧΓ.

13. Και τι πραγματικά προετοιμασία κάνω για να πάω διακοπές ή απλώς ένα ταξίδι στο εξωτερικό;

Η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης παρέχει πληροφορίες για το πώς να σχεδιάσετε τις διακοπές σας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα μας ΕΔΩ όπως επίσης και αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού ΕΔΩ ή και φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα ταξίδια σας.

14. Τι έρευνα κάνουμε και τι σχέδια έχουμε για το εγγύς μέλλον στην Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης;

Το ίδρυμα αυτό είναι ένας νέος οργανισμός και πρώτος στόχος είναι να κάνει τη νόσο περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Στα άμεσα σχέδια του οργανισμού είναι να συνδράμει στην επίσημη ιατρική έρευνα συχνότητας της νόσου στην Ελλάδα, να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε σχολές chef και να ενημερώσει γενικά τον κλάδο σχετικά με την αποφυγή χρήσης γλουτένης όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη.

Άλλα σχέδια θα υλοποιηθούν βάσει αναγκών στο εγγύς μέλλον.

15. Τι τρόφιμα μπορεί να καταναλώσει κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη;

Υπάρχουν πολλά φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Τρόφιμα όπως ρύζι, πατάτες και καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη και θεωρούνται ασφαλείς αμυλούχοι υδατάνθρακες. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά είναι επίσης επιτρεπόμενα τρόφιμα και φυσικά τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν ακόμη να αγοράσουν ειδικά παρασκευασμένα για την πάθησή τους προϊόντα, ελεύθερα γλουτένης.

Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb