| |
Διδάξτε στους Δασκάλους την Κοιλιοκάκη
Η πρώτη μέρα στο σχολείο σηματοδοτεί για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς μια καινούργια αρχή. Γι αυτούς που ξεκινάνε στις πρώτες τάξεις αλλά και για αυτούς που συνεχίζουν σημαίνει, καινούργιες προσπάθειες, νέους στόχους, γνωριμία με νέα πρόσωπα, δασκάλους και συμμαθητές.
Η καινούργια σχολική χρονιά είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε στους δασκάλους για την κοιλιοκάκη.
Δεν αρκεί μόνο να συμπληρώσουμε το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή αναφέροντας την ασθένεια στη συγκεκριμένη στήλη.
Είναι σωστό να ζητήσουμε μία ολιγόλεπτη ακρόαση από το δάσκαλο της τάξης για να τον ενημερώσουμε σχετικά με τη νόσο. Μπορούμε να τυπώσουμε κάποιες πληροφορίες για να μπορέσει ο δάσκαλος να τις μελετήσει εκτενέστερα και να τις έχει ως σημείο αναφοράς στο μέλλον.
Θα πρότεινα να αναφέρουμε τι εννοούμε με τον όρο κοιλιοκάκη, ποιά είναι τα συμπτώματα, ποιά είναι η «θεραπεία» και ποιες τροφές επιτρέπονται, να μιλήσουμε για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και να δώσουμε έμφαση στην «κρυμμένη» γλουτένη.
Αν είναι ενημερωμένοι οι δάσκαλοι θα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, πιο προσεκτικοί και θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα παιδιά μας στη διαχείριση της νόσου.
Γιατί η κοιλιοκάκη δεν πρέπει να παρουσιάζεται από εμάς ως πρόβλημα, απλά, η νόσος αυτή χρειάζεται μία ικανότητα διαχείρισης, την οποία μπορεί κανείς να την αποκτήσει με εκπαίδευση.
Π.χ. οι δάσκαλοι γνωρίζοντας, θα βοηθήσουν τα παιδιά στην επιλογή, αγορά ενός σνακ από το κυλικείο. Η στα κεράσματα μέσα στις τάξεις, ειδικά στις μικρότερες, όπου μπορούν να κρατούν κεράσματα χωρίς γλουτένη τα οποία θα τα προμηθεύουμε εμείς από πριν και θα τα μοιράζουν στα παιδιά αντί του προσφερόμενου γλυκίσματος.
Επίσης σε μία εκπαιδευτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει μάθημα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής μπορούμε να στείλουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη και έτσι το παιδί να μην χρειασθεί ούτε να επιμολυνθεί, αλλά ούτε και να αποκλεισθεί από τη δραστηριότητα.
Γνώσεις, οργάνωση και προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι τα βήματα της επιτυχίας για να αφήσουμε με ασφάλεια τα παιδιά μας στα χέρια των παιδαγωγών χωρίς ανησυχία και φόβο.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια και το σχολείο είναι οι βάσεις για την αρμονική ανάπτυξη των παιδιών μας.
Καλή Σχολική Χρονιά και Καλό Φθινόπωρο!
Χριστίνα Βαμβακίδου
Αντιπρόεδρος
Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης (ΕΝΟΚ)
|