Νέα > Γράφοντας για την Κοιλιοκάκη > Βασικές Πληροφορίες
Νέα
Νέα - Ανακοινώσεις
Δημοσιεύσεις
Γράφοντας για την Κοιλιοκάκη
Τι είναι η Κοιλιοκάκη
Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Βασικές Πληροφορίες

Βασικές Πληροφορίες 1. Σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη, Β. Αμερική και Αυστραλία, τουλάχιστον 1 στους 100 κατοίκους του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, δίχως να το γνωρίζει η πλειονότητα.
 2. Τα 4 από τα 5 άτομα με κοιλιοκάκη δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί.
 3. Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, προκαλούμενο από δυσανεξία στη γλουτένη και δεν είναι κάποιο είδος αλλεργίας, όπως πολλοί πίστευαν.
 4. Άτομα που πιστεύουν ότι έχουν το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) πιθανόν να έχουν κοιλιοκάκη αλλά να μην έχει ακόμη διαγνωσθεί.
 5. Η αποχή από δημητριακά και η διατροφή με τροφές χωρίς γλουτένη (ΧΓ) σε όποια ποσότητα και μορφή είναι η μοναδική «θεραπεία» σήμερα.
 6. Η έγκαιρη διάγνωση και η ΧΓ δίαιτα επιτρέπουν τον πάσχοντα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή χωρίς παραπάνω προβλήματα από τον μέσο άνθρωπο.
 7. Η μη - έγκαιρη διάγνωση και η καθυστερημένη ΧΓ δίαιτα οδηγούν σε άλλες σοβαρές ασθένειες λόγω της μόνιμης έλλειψης απορρόφησης του οργανισμού θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
 8. Περισσότερες είναι οι γυναίκες από τους άνδρες με κοιλιοκάκη.
 9. Η κοιλιοκάκη αποτελεί γενετικό αλλά και κληρονομικό νόσημα που μπορεί διαγνωσθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη ζωή κάποιου. Μπορείς να γεννηθείς με κοιλιοκάκη ή να την αποκτήσεις στα βαθιά γεράματα, ενώ δεν μας είναι γνωστό ακόμη γιατί και πώς γίνεται αυτό.
 10. Βάσει την έρευνας του Αγγλικού ιδρύματος για την κοιλιοκάκη, η συνηθέστερη ηλικία διάγνωσης είναι γύρω στα 50, με πολλά χρόνια λανθασμένων διαγνώσεων και κατά μέσο χρόνο καθυστέρησης 13 ετών για τη διάγνωση .
 11. Τροφές χωρίς γλουτένη (ΧΓ) μπορεί να μολυνθούν με ψίχουλα από τοστιέρες, μαρμελάδα, βούτυρο, μαχαίρια, σανίδες ψωμιού και άλλα σκεύη της κουζίνας.
 12. Μόνο άτομα με κοιλιοκάκη δικαιούνται τρόφιμα ΧΓ, κατόπιν συνταγογράφησης.
 13. Η ερπητοειδής δερματίτιδα ή ΕΔ, είναι μία δερματική πάθηση που σχετίζεται με την κοιλιοκάκη και προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη.


Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb