Νέα > Νέα - Ανακοινώσεις > 2011 > Η Ε.ΝΟ.Κ. στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Κοιλιοκάκης
Νέα
Νέα - Ανακοινώσεις
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Δημοσιεύσεις
Γράφοντας για την Κοιλιοκάκη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 25η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Κοιλιοκάκης AOECS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 25η Γενική Συνέλευση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Κοιλιοκάκης (AOECS), στις 8-11 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Malta. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, διαγνωστικού και θεραπευτικού, ενώ κάλυπταν τις γνωσιακές ανάγκες όλων των ακροατών.

Την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου προσφώνησε ο Δρ. Christian Scerri, πρόεδρος του AOECS, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον Ιταλό Πρέσβη, Δρ. Efisio Luigi Marras.

Η πρώτη ημέρα, αφιερωμένη στο αμιγώς επιστημονικό πρόγραμμα CD-MEDICS,  περιελάμβανε θέματα κλινικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διάγνωσης της κοιλιοκάκης. Καταξιωμένοι επιστήμονες παρουσίασαν μελέτες και νέους τρόπους διερεύνησης της νόσου, ενώ προέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας μιας βιοτράπεζας, όπου θα συλλέγονται δημογραφικά δεδομένα και γενετικό υλικό, με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών της κοιλιοκάκης.

Στη Γενική Συνέλευση παράλληλα, συμμετείχαν ενεργά μέλη από 22 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης, ανταλλάσοντας ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο. Καθ΄όλη τη διάρκεια των εργασιών, το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο και ενθαρρυντικό ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Αρχικά προβλήθηκε το πρώτο διαδικτυακό “Gluten Free” κανάλι, freeglutive.tv, ενώ συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης της νομοθεσίας σχετικά με τη δυνατότητα τοποθέτησης ενός ευρωπαϊκού συμβόλου σε προϊόντα με ποσοστά γλουτένης 0-20 ppm. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο αποτέλεσε η υποχρεωτική επιτήρηση των παραγωγών και παρασκευαστών,  γεγονός που εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων και την αποφυγή τυχόν παραβιάσεων.

Τη δεύτερη ημέρα παρουσιάστηκαν πιο αναλυτικά τα σημεία της νομοθεσίας, ενώ συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν διοικητικά θέματα του Ευρωπαϊκού Συλλόγου. Ευχάριστο διάλλειμα αποτέλεσε η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων, Coeliac Youth Europe, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός καινοτόμου δελτίου ειδήσεων το 2012, με νέα από όλη την Ευρώπη για την κοιλιοκάκη.

Η υψηλή ποιότητα των παρουσιάσεων, οι εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξήχθησαν, η συμμετοχή ερευνητών από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, συνέβαλαν ώστε να αναδειχτούν σημαντικά σημεία θετικής, αλλά και αρνητικής κριτικής απέναντι σε μεθοδολογίες, νομοθεσίες και κανονισμούς για τη νόσο κοιλιοκάκη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την ψήφιση του νέου προέδρου του AOECS, κου Dan Kuhnau, ο οποίος διαβεβαίωσε τα μέλη ότι θα εργαστεί για την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών από θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς ανά τον κόσμο.


Sponsored by FINVENT       Developed by Awapai       Powered by FlexWeb